elzenhout

Elzenhout

Elzenhout heeft een mooie bruinrode kleur, waardoor het perfect is voor meubels. De diepe, donkere kleur van elzenhout is perfect voor het creëren van unieke contrasten en nerfpatronen die prachtig zijn voor meubels. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor constructies vanwege het gebrek aan sterkte, droogt het snel, waardoor het perfect is voor kleinere projecten.

Elzenhout is een geweldige houtsoort dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, zowel binnen als buiten het huis. Het is sterk en aansprekend hout, waardoor het een ideale keuze is voor zowel binnen- als buitenmeubilair.

In de Hoeksche Waard komen witte en zwarte elzen relatief veel voor. De zwarte els is de meest voorkomende, deze soort zaait zich gemakkelijk uit en komt van nature overal in de Hoeksche waard voor. Ze groeien niet erg snel. Het is erg geschikt als meubelhout vanwege zijn kleur en zoetige geur. Elzenhout vinden wij een van de mooiste houtsoorten op de markt.

Toepassingen

Elzenhout voor Binnen & Buiten

Elzenhout is een zacht houtsoort, hierdoor is het hout voor binnen geschikter dan voor buiten. Elzenhout is ideaal voor houtsnijwerk voor bijvoorbeeld kunstwerken, maar ook voor gebruiksvoorwerpen zoals houten lepels of houten bakjes. Elzenhout wordt al honderden jaren gebruikt als hout voor bijvoorbeeld meubels.

Elzenhout is erg poreus net zoals de bijvoorbeeld de populier. Hierdoor is het hout niet geschikt voor dragende constructies. Bovendien tast elzenhout vrij snel aan in de buitenlucht als het onbehandeld is. 

Meubels van elzenhout

Elzenhout leent zich perfect uit voor meubels in huis. Wanneer elzenhout wordt geolied ontstaat er een authentieke diep donkere houtkleur met mooie contrasten in het hout. De kleurcombinaties die ontstaan in meubels van elzenhout na het oliën zijn erg uniek. Onze houtbewerkers die werken in onze meubelmakerij weten precies hoe ze de mooiste tekeningen en kleuren eruit laten springen. 

Wij adviseren elzenhout vooral binnenhuis te gebruiken voor decoratieve toepassingen zoals meubels, interieur, borrelplanken en legplanken. In een woning kan elzenhout erg mooi spreken door de donkere kleuren. 

Elzenhout verduurzamen

Wij adviseren elzenhout vooral voor binnentoepassingen te gebruiken. Wilt u het hout buiten gebruiken, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden van verduurzamen. Door het hout te verduurzamen tast het hout minder snel aan in de buitenlucht. Een aantal vormen van hout verduurzaming kan het levensduur van het hout met een aantal jaar verlengen. 

kopen

Elzenhout kopen

Bij Hoeksch Hout verkopen we met trots elzenhout. Dit hout is duurzaam en wordt geleverd met een uniek boompaspoort. Met dit boompaspoort bent u verzekerd van duurzaam hout. Kiest u voor het elzenhout van Hoeksch Hout,  dan helpt u automatisch mee met het planten van nieuwe bomen in de regio. 

Doordat wij een eigen houtzagerij hebben, kunnen wij het hout op alle maten zagen voor u. Het hout kunt u direct bij ons ophalen uit de werkplaats of wij bezorgen het voor een meerprijs bij u thuis. 

Heeft u vragen over het kopen van elzenhout, stel deze vragen dan gerust aan ons. Wij zijn gepassioneerd over de producten die wij verkopen en willen er zeker van zijn dat u tevreden bent met uw aankoop. Mocht u kiezen voor Hoeksch Hout, dan draagt ook uw houtje bij aan een beter klimaat. 

duurzaam

Duurzaam Elzenhout

Bij Hoeksch Hout gebruiken we alleen hout dat op een duurzame manier verwerkt is. Wij werken uitsluitend met bomen uit de regio die door bepaalde omstandigheden gekapt zijn, bijvoorbeeld door ziekte. Door dit te doen weten we altijd waar ons hout vandaan komt.

Bovendien gebruiken we geen hout dat massaal is gekapt uit bossen. Kaalkap kan worden veroorzaakt als je werkt met kleine marges en het moet hebben van grote massa productie. We zijn er trots op dat we kunnen nagaan waar ons hout vandaan komt.  Voor ons zijn juist ook de individuele bomen interessant, die vaak ondergewaardeerd zijn. Hoeksch Hout  wordt nooit van de andere kant van de wereld verscheept.  

Ook vinden we het belangrijk om een eerlijke en duurzame prijs voor ons hout te vragen. Door het hout lokaal te verwerken (binnen 20-30 km van de Hoeksche Waard) voorkomen we lange transport afstanden met veel uitstoot.  We werken vaak in opdracht met maatwerk, en op ambachtelijke wijze. Dit betekent dat we veel met de hand doen. 

Onze producten worden vervaardigd door verschillende soorten houtbewerkers. De zeer ervaren ambachtslieden maar ook mensen met minder ervaring of met een afstand op de arbeidsmarkt. Alle onze houtbewerkers hebben veel  gemeen. Ze hebben een liefde voor hout en doen graag fysiek werk. 

producten van elzenhout

Deze producten maken wij van elzenhout

Naast timmerhout maken wij ook prachtige producten van ons Hoeksch hout, zoals elzenhouten meubels, borrelplanken, houten tafelbladen, schuttingen, buitenbanken en overkappingen. Bij elk van deze producten hoort een boompaspoort, als eerbetoon aan de boom die zo lang heeft moeten groeien om ons zulk mooi hout te geven. Hoeksch hout is duurzaam en staat prachtig in elke woning, bedrijfsruimte of tuin.

Boomstamtafel

Overkappingen

Borrelplanken

FAQs

Veel gestelde vragen

Hoeksch Hout is elke werkdag open van 09:00 tot 17:00. Om er zeker van te zijn dat er iemand aanwezig is voor u, vragen wij u altijd even een afspraak te maken telefonisch of via de mail

Nee, wij werken alleen met houtsoorten die voorkomen in de Hoeksche Waard. Bovendien bestellen wij geen hout, maar zijn wij afhankelijk van wat de natuur ons geeft. 

Alles wat van hout gemaakt kan worden, dat maken wij in onze meubelmakerij of  houtzagerij

 

Wij streven ernaar om voor elke boom die wij verzagen, minimaal 2 bomen terug te planten. Dit doen we tijdens onze boomplant projecten

Contact

Stel hier uw vraag

Tijdslijn

Van hout tot meubelstuk

Meneer loopt met bomen onder zijn arm in een weiland
De kap
Noodzakelijk kap in de Hoeksche Waard
Wanneer een boom noodzakelijk gekapt moet worden, omdat de boom bijvoorbeeld ziek is, dan verzagen wij de boom.
De kap
Transport
Transport naar onze werkplaats
Nadat de boom is verzaagd, transporteren wij de boom naar onze werkplaats. De afstand van de kap tot aan onze zagerij is vaak niet langer dan 30km.
Transport
Werkplaats
Verzagen Van De Boomstam
Na aankomst in de houtzagerij bekijken wij de boomstam en selecteren het hout op toepassing. Wij verzagen de boom in plakken en laten het drogen in onze werkplaats.
Werkplaats
Man zaagt planken in een zagerij
Verwerking
Verwerken Tot Een Meubelstuk
Het hout heeft een aantal weken gedroogd en is nu klaar om verwerkt te worden tot een mooi ambachtelijk meubelstuk. In onze meubelmakerij verwerken onze houtspecialisten het hout.
Verwerking
Meneer zit op het gras en plant een boom in het gras
Planten
Twee bomen planten
Onze belofte is om voor elke boomstam die wij verzagen tot een meubel, minstens 2 nieuwe boment terug te planten. Dat doen we tijdens onze boomplant projecten in de Hoeksche Waard. Daarmee is de cirkel weer rond.
Planten