Eikenhout

Eikenhout

Eikenhout is een van de meest bekende houtsoorten in Nederland. Dit houtsoort wordt zeer gewaardeerd om zijn sterkte, dichtheid en taaiheid.  Het kan voor van alles worden gebruikt, van gebinten tot brugonderdelen en buitenmeubilair. Of u nu mooie houten meubels wilt maken of een mooie stevige overkapping wil bouwen, eikenhout is de ideale keuze voor uw project! 

Er zijn verschillende soorten eiken. De eiken die bij wij bij Hoeksch Hout in onze zagerij en meubelmakerij hebben, hebben hun leven lang op de kleigrond gestaan. Hierdoor is het hout wat brosser qua structuur dan bijvoorbeeld een eik die op zandgrond heeft gestaan. Op zandgrond groeit een eik minder hard en daardoor is het hout harder en egaler van kleur. 

Toepassingen

Eikenhout voor Binnen & buiten

Eiken is een bijzonder hout dat al eeuwenlang gewaardeerd wordt om zijn vele kwaliteiten. Sterk en hard, maar toch gemakkelijk te bewerken en af te werken, is eikenhout ideaal voor een groot aantal toepassingen, zowel binnen als buiten. 

Of u nu een nieuwe eiken vloer in uw huis wil, een stevige vlonder voor uw tuinhuisje wilt bouwen of een mooie rustieke tafel voor uw terras wilt maken, eikenhout is er vrijwel altijd geschikt voor. Eikenhout geeft een onmiskenbaar uitnodigend gevoel aan elke ruimte waarin het zich bevindt. 

Eikenhout verduurzamen

Eikenhout is voor zowel binnen als buiten te gebruiken. Wilt u het hout buiten gebruiken, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden van verduurzamen. Door het hout te verduurzamen tast het hout minder snel aan in de buitenlucht. Een aantal vormen van hout verduurzaming kan het levensduur van het hout met een aantal jaar verlengen. 

Laat de structuur zien van eikenhout

Kopen

Eikenhout kopen

Bij Hoeksch Hout verkopen we met trots eikenhout. Dit hout is duurzaam en wordt geleverd met een boompaspoort. Met dit boompaspoort bent u verzekerd van duurzaam hout. Wanneer u ervoor kiest om eiken te kopen bij Hoeksch Hout helpt u mee met het planten van nieuwe bomen in de regio. 

Wij hebben veel verschillende soorten en maten hout te koop. U kunt het zelf ophalen of wij kunnen het tegen een meerprijs bij u thuis bezorgen. Als u vragen heeft, stel ons deze vragen gerust. Wij zijn gepassioneerd over de producten die wij verkopen en willen er zeker van zijn dat u tevreden bent met uw aankoop. Mocht u kiezen voor Hoeksch Hout, dan draagt ook u uw houtje bij aan een beter klimaat.

Duurzaam

Duurzaam Eikenhout

Bij Hoeksch Hout gebruiken we alleen hout dat op een duurzame manier verwerkt is. Wij werken uitsluitend met bomen uit de regio die door bepaalde omstandigheden gekapt zijn, bijvoorbeeld door ziekte. Door dit te doen weten we altijd waar ons hout vandaan komt.

Bovendien gebruiken we geen hout dat massaal is gekapt uit bossen. Kaalkap kan worden veroorzaakt als je werkt met kleine marges en het moet hebben van grote massa productie. We zijn er trots op dat we kunnen nagaan waar ons hout vandaan komt.  Voor ons zijn juist ook de individuele bomen interessant, die vaak ondergewaardeerd zijn. Hoeksch Hout  wordt nooit van de andere kant van de wereld verscheept.  

Ook vinden we het belangrijk om een eerlijke en duurzame prijs voor ons hout te vragen. Door het hout lokaal te verwerken (binnen 20-30 km van de Hoeksche Waard) voorkomen we lange transport afstanden met veel uitstoot.  We werken vaak in opdracht met maatwerk, en op ambachtelijke wijze. Dit betekent dat we veel met de hand doen. 

Onze producten worden vervaardigd door verschillende soorten houtbewerkers. De zeer ervaren ambachtslieden maar ook mensen met minder ervaring of met een afstand op de arbeidsmarkt. Alle onze houtbewerkers hebben veel  gemeen. Ze hebben een liefde voor hout en doen graag fysiek werk.

producten van beukenhout

Deze producten maken wij van beukenhout

Naast timmerhout maken wij ook prachtige producten van ons Hoeksch hout, zoals beukenhouten meubels, borrelplanken, houten tafelbladen, schuttingen, buitenbanken en overkappingen. Bij elk van deze producten hoort een boompaspoort, als eerbetoon aan de boom die zo lang heeft moeten groeien om ons zulk mooi hout te geven. Hoeksch hout is duurzaam en staat prachtig in elke woning, bedrijfsruimte of tuin.

Boomstamtafel

Overkappingen

Borrelplanken

FAQs

Veel gestelde vragen

Hoeksch Hout is elke werkdag open van 09:00 tot 17:00. Om er zeker van te zijn dat er iemand aanwezig is voor u, vragen wij u altijd even een afspraak te maken telefonisch of via de mail

Nee, wij werken alleen met houtsoorten die voorkomen in de Hoeksche Waard. Bovendien bestellen wij geen hout, maar zijn wij afhankelijk van wat de natuur ons geeft. 

Alles wat van hout gemaakt kan worden, dat maken wij in onze meubelmakerij of  houtzagerij

 

Wij streven ernaar om voor elke boom die wij verzagen, minimaal 2 bomen terug te planten. Dit doen we tijdens onze boomplant projecten

Contact

Stel hier uw vraag

Tijdslijn

Van hout tot meubelstuk

Meneer loopt met bomen onder zijn arm in een weiland
De kap
Noodzakelijk kap in de Hoeksche Waard
Wanneer een boom noodzakelijk gekapt moet worden, omdat de boom bijvoorbeeld ziek is, dan verzagen wij de boom.
De kap
Transport
Transport naar onze werkplaats
Nadat de boom is verzaagd, transporteren wij de boom naar onze werkplaats. De afstand van de kap tot aan onze zagerij is vaak niet langer dan 30km.
Transport
Werkplaats
Verzagen Van De Boomstam
Na aankomst in de houtzagerij bekijken wij de boomstam en selecteren het hout op toepassing. Wij verzagen de boom in plakken en laten het drogen in onze werkplaats.
Werkplaats
Man zaagt planken in een zagerij
Verwerking
Verwerken Tot Een Meubelstuk
Het hout heeft een aantal weken gedroogd en is nu klaar om verwerkt te worden tot een mooi ambachtelijk meubelstuk. In onze meubelmakerij verwerken onze houtspecialisten het hout.
Verwerking
Meneer zit op het gras en plant een boom in het gras
Planten
Twee bomen planten
Onze belofte is om voor elke boomstam die wij verzagen tot een meubel, minstens 2 nieuwe boment terug te planten. Dat doen we tijdens onze boomplant projecten in de Hoeksche Waard. Daarmee is de cirkel weer rond.
Planten