Beukenhout

Beukenhout

Beukenhout is een van de meest traditionele houtsoorten die voor meubels worden gebruikt. Het is een hardhout dat licht van kleur is met een roomwitte tint. De nerf is dicht en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor een aantal verschillende toepassingen. Beukenhout is een sterk en hard houtsoort. 

Beukenhout is niet geschikt voor gebruik buitenshuis, maar kan binnenshuis voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt door houtdraaiers omdat het relatief gemakkelijk te bewerken is. Bovendien zorgt de dichte nerf ervoor dat het eindproduct glad is en vrij van onvolkomenheden.

Ondanks de vele voordelen is beukenhout niet immuun voor verkleuring. Dit komt meestal voor in het kernhout, dat na verloop van tijd een donkere of zwarte tint kan krijgen.  Beukenhout blijft een populaire keuze voor meubels en andere houtbewerkingsprojecten vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en veelzijdigheid.

Klimaatverandering slecht voor de beuk

Beuken komen van nature veel voor op zanderige bodems. De kleigrond van de Hoeksche Waard is daarom niet het meest geschikte leefgebied van de beuk. Op de gronden van de Hoeksche Waard komen dus minder beuken voor, helaas hebben we relatief veel beuk op voorraad op dit moment. 

De klimaatverandering heeft namelijk nadelige gevolgen gehad voor de beuken. Door regelmatige droogte en hittegolven zijn deze bomen kwetsbaarder voor ziekten en plagen, waardoor ze het moeilijk hebben om in dit veranderende klimaat te leven. We ontvangen daardoor veel beukenhout uit de omgeving. 

Toepassingen

beukenhout voor Binnen & buiten

Bij de keuze van hout voor een tafel of een ander meubelstuk is beukenhout vaak een uitstekende keuze. Omdat het een harde en duurzame houtsoort is, kan het goed tegen intensief gebruik. Als het hout buiten blijft, kan het donkerder gaan verkleuren. 

Hoewel beukenhout minder geschikt is voor buitengebruik, is het wel ideaal voor binnenruimtes.  Een voordeel van beukenhout is dat het bij contact met eten of drinken er geen vlekken op het hout vormen. Voor tafels en meubelen die dagelijks worden gebruikt is beukenhout dus erg geschikt. 

Beukenhout verduurzamen

Beukenhout is voor zowel binnen als buiten te gebruiken. Wilt u het hout buiten gebruiken, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden van verduurzamen. Door het hout te verduurzamen tast het hout minder snel aan in de buitenlucht. Een aantal vormen van hout verduurzaming kan het levensduur van het hout met een aantal jaar verlengen. 

Laat de structuur van beukenhout zien

Kopen

beukenhout kopen

Bij Hoeksch Hout verkopen we met trots beukenhout. Dit hout is duurzaam en wordt geleverd met een boompaspoort. Met dit boompaspoort bent u verzekerd van duurzaam hout. Wanneer u ervoor kiest om beukenhout te kopen bij Hoeksch Hout helpt u mee met het planten van nieuwe bomen in de regio. 

Wij hebben veel verschillende soorten en maten hout te koop. U kunt het zelf ophalen of wij kunnen het tegen een meerprijs bij u thuis bezorgen. Als u vragen heeft, stel ons deze vragen gerust. Wij zijn gepassioneerd over de producten die wij verkopen en willen er zeker van zijn dat u tevreden bent met uw aankoop. Mocht u kiezen voor Hoeksch Hout, dan draagt ook u uw houtje bij aan een beter klimaat.

Duurzaam

Duurzaam beukenhout

Bij Hoeksch Hout gebruiken we alleen hout dat op een duurzame manier verwerkt is. Wij werken uitsluitend met bomen uit de regio die door bepaalde omstandigheden gekapt zijn, bijvoorbeeld door ziekte. Door dit te doen weten we altijd waar ons hout vandaan komt.

Bovendien gebruiken we geen hout dat massaal is gekapt uit bossen. Kaalkap kan worden veroorzaakt als je werkt met kleine marges en het moet hebben van grote massa productie. We zijn er trots op dat we kunnen nagaan waar ons hout vandaan komt.  Voor ons zijn juist ook de individuele bomen interessant, die vaak ondergewaardeerd zijn. Hoeksch Hout  wordt nooit van de andere kant van de wereld verscheept.  

Ook vinden we het belangrijk om een eerlijke en duurzame prijs voor ons hout te vragen. Door het hout lokaal te verwerken (binnen 20-30 km van de Hoeksche Waard) voorkomen we lange transport afstanden met veel uitstoot.  We werken vaak in opdracht met maatwerk, en op ambachtelijke wijze. Dit betekent dat we veel met de hand doen. 

Onze producten worden vervaardigd door verschillende soorten houtbewerkers. De zeer ervaren ambachtslieden maar ook mensen met minder ervaring of met een afstand op de arbeidsmarkt. Alle onze houtbewerkers hebben veel  gemeen. Ze hebben een liefde voor hout en doen graag fysiek werk.

producten van beukenhout

Deze producten maken wij van beukenhout

Naast timmerhout maken wij ook prachtige producten van ons Hoeksch hout, zoals beukenhouten meubels, borrelplanken, houten tafelbladen, schuttingen, buitenbanken en overkappingen. Bij elk van deze producten hoort een boompaspoort, als eerbetoon aan de boom die zo lang heeft moeten groeien om ons zulk mooi hout te geven. Hoeksch hout is duurzaam en staat prachtig in elke woning, bedrijfsruimte of tuin.

FAQs

Veel gestelde vragen

Hoeksch Hout is elke werkdag open van 09:00 tot 17:00. Om er zeker van te zijn dat er iemand aanwezig is voor u, vragen wij u altijd even een afspraak te maken telefonisch of via de mail

Nee, wij werken alleen met houtsoorten die voorkomen in de Hoeksche Waard. Bovendien bestellen wij geen hout, maar zijn wij afhankelijk van wat de natuur ons geeft. 

Alles wat van hout gemaakt kan worden, dat maken wij in onze meubelmakerij of  houtzagerij

 

Wij streven ernaar om voor elke boom die wij verzagen, minimaal 2 bomen terug te planten. Dit doen we tijdens onze boomplant projecten

Contact

Stel hier uw vraag

Tijdslijn

Van hout tot meubelstuk